Pure chocolade is goed voor de gezondheid

Posted by jeroen 31-01-2018 0 Comment(s) Gezondheid,

Wanneer je zo nu en dan een stukje chocolade neemt, neemt het risico op hart- en vaatziekten flink af. Dat stelde de Universiteit van California wetenschappelijk vast. Je hoeft het niet in grote hoeveelheden te eten. Voornamelijk de pure variant heeft het gunstige effect. Volgens de Warenwet mag iets ‘chocolade’ heten als er minstens 32 procent cacao in voorkomt. Pure chocolade moet voor tenminste 54 procent uit cacao bestaan. Extra pure chocolade bevat zo’n 64 procent cacao. Dat pure chocolade de kans op hart- en vaatziekten vermindert, komt door de stof flavonoïde, die donkere chocolade met zich meedraagt. Cholesterol hoopt zich niet op in de bloedvaten en dat is gunstig voor de bloeddoorstroming. Maar, de wetenschappers zijn nog voorzichtig met conclusies. Het nuttigen van chocolade kan de bloedvaten weliswaar verwijden, maar zou een hartinfarct niet kunnen voorkomen.

Het is uit onderzoek gebleken dat flavonoïde de aders wijder maakt. De antioxidant wordt wel vaker geassocieerd met een verlaagde kans op ouderdomsziekten, kanker en hart -en vaatziekten. Flavonoïde zit ook in wijn, fruit, (groene) thee en specifiek in uien. Pure chocolade bevat echter meer flavonoïden dan rode wijn, zelfs meer dan groene thee. En het snoepgoed heeft nog meer extra’s. Echte chocolade bevat namelijk cacao, dat sinds mensenheugenis wordt beschouwd als wondermiddel. In cacao zit serotonine en fenylethylamine. Deze stoffen werken stresswerend en zouden ook antidepressieve eigenschappen bezitten. Maar de wetenschap heeft nooit met zekerheid kunnen vaststellen dat het eten van chocolade bijvoorbeeld zou helpen bij depressieve klachten. Je moet namelijk wel tonnen chocolade verorberen om te profiteren van de positieve eigenschappen van deze stoffen. Wie dat doet, loopt weer het risico om aan te komen.

Dat de flavonoïde in chocolade wel echt gezond is, zelfs in kleine hoeveelheden, is laatst op een Europese conferentie van cardiologen bekend gemaakt. Voor het onderzoek moest een deel van de proefpersonen pure chocolade eten, het andere deel kreeg witte chocolade voorgeschoteld. De groepen kregen twee weken lang dagelijks 45 gram chocolade te eten. Aan het eind van de proef, is gebleken dat bij de groep die de pure chocolade kreeg, de bloedvaten met 10 procent waren verwijd. Bij de andere proefgroep was er juist het tegenovergestelde aan de hand: de vaten waren licht vernauwd. Ook was er meer flavonoide in het bloed van de pure chocolade-groep waargenomen, terwijl bij de witte chocolade-groep vrijwel geen verandering was waar te nemen.

Leave a Comment

Loading...